Odel Bekam junior (©AFP)
Odel Bekam junior (©AFP)

Dosije Bekam: Od naslovnice do stranputice i zvezde padalice

Vreme čitanja: 7min | čet. 11.11.21. | 08:01

Na početku NFL karijere u dresu Njujork Džajantsa imao je sve preduslove da postane najbolji risiver lige. Sada je slobodan agent posle raskida saradnje sa Klivlend Braunsima. Mnogo timova stali su u red, a mediji "preko bare“ pišu da bi mogao na Lembo fild, u Grin Bej

Jeste Bekam, ali nije Dejvid nego Odel, nekadašnji risiver Njujork Džajantsa i Klivlend Braunsa. Posle mnogo bura, pre nekoliko dana je postao slobodan agent posle raskida saradnje sa timom iz Ohaja. Na početku NFL karijere imao je sve preduslove da postane jedan od najboljih hvatača lige, ali iz godinu u godinu umesto da bude bolji, njegova zvezda sija slabijim sjajem. Nema više spektakularnih hvatanja, utakmica sa 100+ jardi već samo frustracije i gunđanje zašto ne dobija više lopti. Treba dodati da su ga i brojne povrede osujetile da pokaže raskošni talenat.

Sada je već veteran, sedmu godinu je u NFL karavanu, kao slobodan agent privlačan je mnogim timovima. Mediji u SAD danima spekulišu kom carstvu će se privoleti. Nju Orleans Sejntsi i Las Vegas Rejdersi hteli su da ga trejduju prošle nedelje, ali nisu uspeli. Poslednje informacije kažu da je najbliži Grin Bej Pekersima gde bi mogao da bude pazl u šampionskom mozaiku tima u kome su prve zvezde kvoterbek Eron Rodžers i risiver Devonte Adams.

Izabrane vesti

Odel Bekam junior je godinama jedan od najpopularnijih igrača u NFL šampionatu, neko čiji dresovi se prodaju kao alva. Preko noći je postao zvezda posle maestralnog hvatanja u meču Sunday Night između Džajantsa i Kuabojsa u decembru 2014. godine. Cela Amerika je videla hvatanja koje se i danas smatra jednim od najboljih u istoriji lige. Posle tog meča, košarkaški superstar Lebron Džejms, veliki zaljubljenik u NFL, rekao je da tako nešto nije video u životu. Dug pas Ilaja Meninga išao je ka tada mlađanom rukiju. Na sebi je imao kornerbeka Dalasa Brendona Kara koji ga je gurao, udarao, ali Bekam je sa ispruženom rukom, sa korišćenjem samo tri prsta uhvatio loptu za tačdaun.

Liga je tada dobila velikog heroja. Preko noći je slika Odela Bekam i tog hvatanja krasila naslovnice najpoznatijih časopisa u SAD-u. Njujorčani su taj meč izgubili (28:31), ali to nije umanjilo potez meča, kola, sezone, decenije...

Momak iz Luizijane, iz glavnog grada savezne države SAD-a, Baton Ruža, bio je neko ko se još na Univerzitetu LSU, jednom od najboljih za američki fudbal, isticao sjajnim hvatanjima. Satima je u školskim danima ostajao sa saigračem sa LSU Džarvisom Lendrijem i uvežbavao hvatanja s jednom rukom koja će mu kasnije biti specijalnost.

Bio je predodređen da uspe i u NFL-u. Džajantsi su ga uzeli u prvoj rundi, kao 12. pika na draftu 2014. godine. Bio je veoma talentovan i u košarci i fudbalu (ili što Amerikanci zovu soker). Idol mu je bio mnogo slavniji Englez, prezimenjak Dejvid Bekam. Imao je šanse da se nametne u omladinskoj reprezentaciji SAD ali je živeo san miliona američkih klinaca da se oproba u NFL-u.

Petak, 02.00: (3,70) Majami Dolfins (15,0) Baltimor Rejvens (1,35)

Već u ruki sezoni briljirao je u timu Džajantsa koji se tek stvarao. „Mekanih“ ruku, brz kao munja, bio je prava napast za protivničke odbrane. Imao je odličnu saradnju sa iskusnim Iliajom Meningom, kvoterbekom Džajantsa, koji je tada već imao dva šampionska prstena, i to oba u direktnom obračunu protiv velikog Toma Brejdija. Džajantsi su dva puta uzeli Petriotsima krunu kada su oni bili veliki favoriti. Do pojave Nika Folsa i Filadelfije 2018. godine, jedino su Mening mlađi i Njujork Džajantsi u Superboulovima dobijali tada dinastiju Nju Inglanda sa Brejdijem i trenerom Bilom Beličikom.

Bekam je u te godine izabran za najboljeg ofanzivnog rukija. Bio je igrač koji je najbrže stigao do 75 hvatanja, 1.100 jardi i 10 tačdauna, iako je propustio prve četiri utakmice sezone zbog povrede. Dve godine kasnije postao je postao neko ko je prvi stigao do 200 hvatanja u karijeri i prebacio je 4.000 jardi. U prve tri sezone u najjačoj ligi je bio Probouler, a dva puta je stigao do najboljeg tima u konferenciji. Treća godina u ligi bila mu je najbolja u karijeri. Džajantsi su stigli do skora 11-5 i obezbedili mesto u "vajld kard“ rundi i duel na ledenoj tundri Lembo filda protiv Grin Beja.

Odel Bekam i Majlis Geret (©AFP)Odel Bekam i Majlis Geret (©AFP)

Tada i kreće njegova stranputica, skandali, pad u karijeri. Pred taj duel u Grin Beju, na naslovnicama medija izašli su slike Bekama sa saigračima sa jedne žurke na jahti. Na zagrevanju pred taj prvi duel u plej-ofu, ispostavilo se jedini u dosadašnjoj karijeri, Bekam je izašao nag do pojasa na temperaturi koja je bila 20 stepeni ispod nule. Džajantsi su se proveli kao bosi po trnju na ledenoj tundri u Viskonsinu. Eron Rodžers i drugovi su demolirali prepotentne Džajantse, slavili sa 38:13, a Bekamova karijera je krenula nizbrdo. Posle meča, frustriran zbog poraza i slabe igre (uhvatio samo četiri lopte za 28 jardi), Bekam je napravio rupu u zidu svlačionice na Lembo fildu. Džajantsi su platili štetu, a popravka uništene svlačionice je obavljena 10 dana kasnije. Te godine je izabran od strane kolega na osmom mestu najboljih igrača lige.

U narednom šampionatu, očekivalo se dosta od Njujorčana, ali su imali užasnu sezonu, a Bekam je kuburio s povredama. Odigrao je samo četiri utakmice, ali je i dalje ostao u Top 100 igrača lige. Ruki ugovor mu je isticao, bilo je samo pitanje dana kada će da postane najplaćeniji risiver u NFL-u.

Krajem avgusta 2018. godine potpisao je petogodišnji ugovor sa Džajantsima za 95.000.000 dolara, od toga 65.000.000 garantovane sume, što je bilo tada najviše za igrača na njegovoj poziciji. I naredne godine, Njujorčani su razočarali, ostai su bez plej-ofa, a Bekam opet nije završio sezonu. Preskočio je poslednje četiri utakmice zbog povrede. Imao je 77 hvatanja za 1.052 jardi i samo šest tačdauna.

Sredinom marta 2019. godine posle šokantnog trejda, koji je iznenadio sve, završio je u Klivlendu. Iz metropole i velegrada sa 20.000.000 stanovnika otišao je u provincijski grad u državi Ohajo. Džajantsi nisu više želeli da trpe razmaženu zvezdu, poslali su ga u Braunse zajedno sa defanzivcem Olivijeom Vernonom, dok su dobili Džibrila Pejpersa, Kevina Cajtlera i pikove Klivlenda u prvoj i trećoj rundi drafta te godine.

Motiv da dođe u tada "fabriku tuge“, kako su posprdno nazivani Braunse, najgora franšiza u NFL-u u ovom milenijumu, bio je Džarvis Lendri, saigrač sa Univerziteta LSU i veliki prijatelj koji je godinu dana ranije stigao u Ohaju iz Majami Dolfinsa.

Svi su govorili o fantastičnom tandemu risivera, o Bejkeru Mejfildu, prvom piku na draftu 2018. godine. Trebalo je da budu trio koji će da melje rivale, ali nije bilo tako. Bekam je u prvoj sezoni prebacio 1.000 jardi, peti put u karijeri, ali su Braunsi bili veoma loši, ni blizu plej-ofa. Posle završetka šampionata, Bekam je imao operaciju trbušnih mišića. Naredne sezone, veoma uspešne za Braunse, kada su konačno stigli do plej-ofa, dobili Pitsburg u "vajld kard“ rundi na Hajnc fildu i namučili Kanzas Siti Čifse u polufinalu AFC-a, Bekam je pokidao prednji ukršteni ligament kolena u sedmoj nedelji u duelu sa Sinsinatijem i završio je šampionat. Bez njega su Braunsi igrali bolje. Nije bilo uvređenog risivera kome je uvek malo lopti.

Odel Bekam junior u dresu Džajantsa (©AFP)Odel Bekam junior u dresu Džajantsa (©AFP)

I ove sezone, Brausi su bili solidni, ali je Bekam bio nezadovoljan ulogom koju ima. Klivlend pod dirigentskom komandon glavnog trenera Kevina Stefanskog postao je ekipa koja više ide na trčanja nego na dodavanja, jer ima najbolji tandem raning bekova u ligi, Nika Čaba i Karima Hanta. U tom napadu u kojem su još i Lendri i Vigins, kao i odlični tajt endovi Ostin Kuper i Dejvid Ndžoku, nije bilo dovoljno akcija niti se forsirao Odel. Posle poraza od Pitsburg Stilersa (10:15), njegov otac je na društvenim mrežama pustio snimke gde pokušava da javnosti pokaže da kvoterbek Mejfild ne želi da mu doda loptu. Tu je sve puklo. Pre toga su Braunsi pokušali da ga trejduju, ali bez uspeha. Jasno je bilo da je postao „kancer“ za svlačionicu, a Braunsi su stali na stranu kvoterbeka. Posle dva dana pregovora da njegovim menadžerima i propuštanja dva treninga, Klivlend je otpustio Bekama koji bi do kraja nedelje mogao da potpiše za novu ekipu. Jasno je da će tražiti tim koji već ove sezone može da napadne Superboul, a Grin Bej je sigurno jedan od kandidata da posle više od deceniju vrati trofej Vinsa Lombardija u svoje vitrine.

Iako njegova zvezda bledi, stagnirao je za dve i po sezone u Braunsima, nema nijednu plej-of pobedu, pravi je magnet za sponzore. U maju 2017. godine je potpisao najveći sponzorski ugovor od NFL igrača sa brendom Nike. Za pet godina je dobio 25.000.000 dolara. Sa bonusima ta saradnja može da se produži na osam godina za 48.000.000 dolara. Takođe, ima milionske sponzorske ugovore sa brendovima Head & Shoulders, Foot Locker, Lenovo i Daniel Wellington.



tagovi

odel bekamNFLNFL ligaKlivlend BraunsNjujork Džajants

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara